Свято-Миколаївський собор, м.Бердичів
 
     
 
 

Церква - це Дім Божий, в якому ми знаходимо та отримуємо спасіння...

У сучасному світі спостерігається втрата духовних цінностей і православних традицій. Відповідно до соціальної концепції церкви, ЗМІ грають велику роль у житті кожної людини. Ми дізнаємося щось цікаве для себе з різних джерел: з газет або журналів, телебачення чи мережі Інтернет. Цей сайт висвітлює загальні церковні новини та події з життя парафій Бердичівського благочиння.

Новини

Молебень за мир у Свято-Іоанно-Богословському храмі с. Гальчина

У середу, 23-го листопада, у Свято-Іоанно-Богословській парафії с. Гальчина було звершено молебень за мир. Богослужіння очолив благочинний Бердичівського округу протоієрей Віталій Бойков. Цього ж дня пройшли звітно-виборні збори парафії.

Храм Святого Апостола і Євангеліста Іоанна Богослова – святиня села

Старовинний храм села Гальчина був зведений 110 років тому – на початку минулого століття, у 1906-му. За часи свого існування він пережив війни, тяжкі випробування, гоніння і руйнацію: закриття після Жовтневої революції, відновлення діяльності у роки Великої Вітчизняної війни і припинення Богослужінь у п’ятдесятих-шістдесятих минулого століття, коли приміщення використовували як сільський клуб. Була розібрана і стара дзвіниця, зняті дзвони. Як повідомив теперішній церковний староста Микола Безверхий, постраждали й старенька каплиця, поблизу якої знаходилися давні поховання: могили сільського поміщика та його сім’ї. У 1996-му році за ініціативою жителів села Свято-Іоанно-Богословську парафію відновили, провели значні реставраційні роботи, духовне життя в Гальчині було відроджене. З листопада 2006-го тут править Богослужіння протоієрей Миколай Шпичка. Багато праці вкладено в прикрашення храму, майстер по дереву раб Божий Володимир привніс красу у внутрішнє оздоблення. Були також реставровані два фрагменти давніх розписів, перед якими нині схиляються люди, споглядаючи Божественну красу… З самого початку, коли церкву повернули віруючим, її скарбником стала Ванда Борисівна Ковальчук, котра в жовтні цього року упокоїлася в Господові. Багато куточків у храмі дихають теплом її дбайливих рук. Маючи добре серце, сповнене любові до Бога й ближніх, володіючи хорошим художнім смаком, парафіянка невпинно трудилася на славу Церкви: фарбувала стіни, створювала вишивки, опікувалася бібліотекою духовної літератури... Небайдужі люди: жертводавці та благоукрасителі – вносять свою посильну лепту, відгукуючись на потреби храму. Уродженець с. Гальчина Володимир Белявенко, кандидат фізико-математичних наук (м. Київ), подарував церкві п’ять дзвонів. Згодом Володимир Станіславович вирішив допомогти у зведенні нової дзвіниці та приміщення для Недільної школи. Старанними трудами церковної громади на чолі з настоятелем Свято-Іоанно-Богословського храму протоієрея Миколая Шпички, духівника Бердичівського благочиння, і за підтримки Володимира Белявенка та інших меценатів із березня 2014-го по вересень 2015-го року тривали будівельні роботи. Настав час, і біля храму виросла прекрасна струнка споруда, увінчана хрестом: у нижньому додатковому приміщенні – хрестильня, справа розташувалася Недільна школа, дзвіниця разом із куполом складає понад 13 метрів. На початку жовтня минулого року з благословення Високопреосвященнішого Никодима, Архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського, благочинний Бердичівського округу протоієрей Віталій Бойков звершив освячення новозбудованої дзвіниці. «Це був особливий день, – згадують прихожанки Свято-Іоанно-Богословського храму Марія Іванюк та Олександра Безверха. – Раптом на небі з’явилися легкі білі хмаринки, схожі на ангелів… Коли зазвучали дзвони, люди плакали від радості й щастя – неймовірний стан, незабутні почуття!»

Земляк-благодійник планує встановити Поклінний Хрест при в’їзді до Гальчина.

Божої допомоги – новій парафіяльній раді у подальших трудах

Вранці 23-го листопада цього року у Свято-Іоанно-Богословському храмі було звершено молебень за мир в Україні. Його очолив благочинний Бердичівського округу протоієрей Віталій Бойков у співслужінні настоятеля церкви протоієрея Миколая Шпички та клірика Свято-Миколаївського собору м. Бердичева протодиякона Віталія Кльона. Ангельський спів кліросу на чолі з регентом – матушкою Ларисою – злітав під склепіння старовинної церкви. Звучала молитва до Господа Ісуса Христа: «Мир Україні, Церкві Твоїй і вірним чадам її подай…», –  сповнена сердечного тепла та любові до Бога.

Отець благочинний подякував настоятелю парафії – протоієрею Миколаю Шпичці за ревні пастирські труди і звернувся до віруючих із повчальним словом: «З любов’ю в серці відновили ви цю красу в храмі Божому, а найбільша краса – це ваші душі. Православна громада звершила подвиги духовні, творячи для Церкви на славу Божу. Миру – кожному з вас, вашим родинам, рідному селу і нашій святій Українській землі!»

З благословення правлячого Архієрея після Богослужіння у приміщенні Недільної школи були проведені звітно-виборні збори, які розпочали і завершили молитвою. Обговоривши нагальні питання, обрали нову церковно-парафіяльну раду Свято-Іоанно-Богословській парафії  с. Гальчина на чолі з настоятелем – протоієреєм Миколаєм Шпичкою. У її складі – староста Микола Павлович Безверхий, скарбник Олександра Андріївна Безверха, голова і члени ревізійної комісії Марія Василівна Іванюк, Марія Тимофіївна Гришковська і Любов Дмитрівна Левчук. Благочинний Бердичівського округу протоієрей Віталій Бойков побажав церковному активу духовного єднання, любові та порозуміння.

Після зборів спілкування продовжилося за чаюванням із солодощами – гарна традиція, яка дає можливість вести розмову по душах і дарує відчуття родинної атмосфери.

Вікторія Кучерява, прес-секретар Бердичівського благочиння

 
   
   
   
 
   
   
   
   

Content Management Powered by CuteNews
Новини
menu 1
menu 2
Православний молодіжний центр
 
Календар в розробці...
Вхід 

     
 
 
2011-2022