Свято-Миколаївський собор, м.Бердичів
 
     
 
 

Церква - це Дім Божий, в якому ми знаходимо та отримуємо спасіння...

У сучасному світі спостерігається втрата духовних цінностей і православних традицій. Відповідно до соціальної концепції церкви, ЗМІ грають велику роль у житті кожної людини. Ми дізнаємося щось цікаве для себе з різних джерел: з газет або журналів, телебачення чи мережі Інтернет. Цей сайт висвітлює загальні церковні новини та події з життя парафій Бердичівського благочиння.

Новини

За Божественною Літургією парафіяни Свято-Іоанно-Богословського храму с. Скраглівки молилися за мир

Двадцять п’ятого листопада у старовинному Свято-Іоанно-Богословському храмі с. Скраглівки віруючі підносили молитви за мир та спокій на Українській землі. Божественну Літургію звершив благочинний Бердичівського округу протоієрей Віталій Бойков.

Любов до святої землі, віра предків – у серці…

Свято-Іоанно-Богословський храм – окраса та святиня села Скраглівки – спрямовується куполами у небесну височінь і притягує погляд своєю красою. За дослідженнями краєзнавців, він був споруджений у 1834-му році. Спочатку звели капличку, а згодом добудували крила та дзвіницю... Парафіяни свято бережуть і шанують пам’ять про минуле святої обителі. Як розповідають церковний староста Надія Іонівна Крачковська та півча Олена Василівна Макарчук, існує ще одна версія, згідно з якою історія храму починається з 1747-го року, а в 1756-му збудували дзвіницю. Протягом двох століть, витримавши всі випробування та негаразди, церква не припиняла своєї діяльності. У суворі часи люди відстояли її, не дали закрити, зберегли сильну віру. У період жорстоких репресій, повідали півча Марія Мазур та парафіянка Марія Кирей, за наказам безбожної влади було вчинено жорстоку розправою над настоятелем храму та його родиною. Залякані селяни не змогли протистояти злій силі й захистити їх. Теперішні прихожани Свято-Іоанно-Богословському храму дізналися від батьків та дідів про цю страшну подію 30-х років, коли священика на прізвище Рубінович із матушкою та двома дітками: дівчинкою і хлопчиком – розстріляли... Їх могила колись перебувала на території храму, знайдено і надгробний хрест... Селяни пам’ятають, де знаходився будиночок, в якому проживав батюшка, якою стежкою він йшов на Службу Божу… У спогадах сучасників – місця, котрими ходив священик, вулиця під назвою Село (нині – Набережна)…

У сорокових роках, під час Великої Вітчизняної війни, німецькі окупанти не змогли зруйнувати храм. На високій дзвіниці засів ворожий снайпер, що вів прицільний вогонь по людях. Як переказують нащадки колишніх мешканців села, фашистські нелюді спалили вулицю Кам’янку…

Селяни постійно піклуються про церкву – гордість села. Півча Марія Мазур із великою теплотою згадує своє дитинство, котре пройшло біля храму, «на вигоні»: «Пам’ятаю, як перед Пасхою прикрашали домівки, як робили вінок із квітів для ікони Пресвятої Богородиці, як запалювали багаття і готували великодні страви. А потім навколо церкви стелили рушники… Це неможливо забути. Пам’ять про наших предків, минуле храму, любов до нашої святої землі – в серці. Віру батьківську, віру православну  – не похитнути…»

У Свято-Іоанно-Богословській церкві – спокійно, світло й затишно. У древньому храмі  збереглися старовинні ікони, є також чимало і рідкісної ручної роботи – вишитих та прикрашених бісером. Від намолених образів йде благодатне  тепло…

Мир Україні, Церкві Твоїй і вірним чадам її подай…

В один із останніх днів осені благочинний Бердичівського округу протоієрей Віталій Бойков звершив Божественну Літургію у Свято-Іоанно-Богословському храмі с. Скраглівки. Йому співслужили настоятель місцевої церкви ієрей Геннадій Сагайдак та клірик Свято-Миколаївського собору м. Бердичева протодиякон Віталій Кльон. Злагоджений спів кліросу на чолі з регентом Марією Мазур, молитовна тиша, трепет полум’я свічок у напівтемряві створювали особливу атмосферу. Лилася щира молитва за мир, спокій та злагоду в країні… Отець благочинний привітав парафіян зі святим днем і звернувся з повчальним словом: «Нехай припиниться братовбивча війна на рідній землі, нехай процвітає наша держава – колиска Православ‘я!»

Після Богослужіння були проведені звітно-виборні парафіяльні збори. У новому складі церковної ради на чолі з настоятелем, ієреєм Геннадієм Сагайдаком, залишилася староста Надія Іонівна Крачковська – мудрий, старанний та працелюбний помічник священика. Також обрали скарбника – Марію Петрівну Бойко, голову і членів ревізійної комісії: Марію Гаврилівну Вдовиченко та Марію Петрівну Мазур і Галину Іванівну Нестеренко. Парафіяни подякували отцю благочинному за батьківську підтримку, а настоятелю, ієрею Геннадію Сагайдаку, – за пастирську опіку. Благочинний Бердичівського округу протоієрей Віталій Бойков побажав церковному активу і всім прихожанам зміцнювати віру православну, бути однією духовною родиною, жити у злагоді та взаєморозумінні: «Бережіть у душі іскру Божу, передавайте її дітям та онукам».

Вікторія Кучерява, прес-служба Бердичівського благочиння

 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

Content Management Powered by CuteNews
Новини
menu 1
menu 2
Православний молодіжний центр
 
Календар в розробці...
Вхід 

     
 
 
2011-2022