Свято-Миколаївський собор, м.Бердичів
 
     
 
 

Церква - це Дім Божий, в якому ми знаходимо та отримуємо спасіння...

У сучасному світі спостерігається втрата духовних цінностей і православних традицій. Відповідно до соціальної концепції церкви, ЗМІ грають велику роль у житті кожної людини. Ми дізнаємося щось цікаве для себе з різних джерел: з газет або журналів, телебачення чи мережі Інтернет. Цей сайт висвітлює загальні церковні новини та події з життя парафій Бердичівського благочиння.

Новини

У селі Скаківці святкували Хрещення Господнє!

Дев’ятнадцятого січня православні віруючі зустріли одне з найважливіших християнських свят. У цей день Церква згадує євангельську подію: як пророк Іоанн Предтеча хрестив Господа Ісуса Христа в річці Йордані. У селі Скаківці у храмі Святого Апостола і Євангеліста Іоанна Богослова місцеві жителі та гості з інших куточків Бердичівщини зібралися на святковому Богослужінні, яке звершив настоятель церкви ієрей Євген Дзядух.

Люди поспішали до сільського храму з раннього ранку, щоб у спільній молитві вознести хвалу Господу, сповнитися радісною атмосферою свята й отримати водохресну воду – благодатну й цілющу.

Після Божественної Літургії та відправлення Чину Великого освячення води і старі, і малі Хресним ходом попрямували до озера. З року в рік на його узбережжя, вкрите сніжно-білим рядном, сходиться чимало людей. У радісному настрої вони чекають особливих хвилин… Над головою – небо з пухнастими хмарками, через які пробивається синява. На льоду височать три крижані хрести, ополонка прикрашена гілками зеленої ялини. На славу постаралися тамтешні мешканці, один із постійних організаторів святкування – Олександр Грицюк, котрий разом із іншими помічниками влаштував «йордань». До гарної справи приєдналися й члени його родини. Радість святкової події розділив сільський голова Борис Шлапак – незмінний натхненник своїх земляків у збереженні добрих традицій та підтримці всіх добрих починань.

Ієрей Євген Дзядух звершив Велике освячення води… «Сам Господь прийшов на Йордан і поклав початок цього Таїнства, завдяки якому ми стаємо членами Святої Церкви Христової, – звернувся священик до віруючих, привітавши всіх зі святом. – Воду, яка освячується, ми несемо до своїх домівок, окропляємо нею оселі, приймаємо її з благоговінням, прагнучи захисту у часи життєвих тривог, хвороб і випробувань. Господь через освячення цієї води дає нам своє благословення, свою благодатну допомогу… Здоров’я вам духовного і тілесного, любові до Бога і ближніх своїх, миру та спокою родинам вашим і нашій країні!» Яка то радість – бути окропленими йорданською водицею, яка незбагненна благодать…

Досить багато людей в цей день наважуються зануритися у холодну воду з вірою, що водохресні купання дарують силу та оновлення. Як співається у щедрівці:

У святій воді струмує

Чиста крапелька тепла!

 Скаківчани омилися в освячених озерних водах – очі сяяли, уста посміхалися:  «Колись на світанні Сам Христос Хрестився в річці Йордані!»

А на березі всіх чекало старанно приготоване місцевими господарками частування: запашна гаряча юшка, духмяні вареники, смачні голубці та ароматний чай – і щирі побажання-віншування:

З вечерею усіх смачною,
З Йорданською святою водою!

Вікторія Кучерява, прес-секретар Бердичівського благочиння

   
   
   
   


Content Management Powered by CuteNews
Новини
menu 1
menu 2
Православний молодіжний центр
 
Календар в розробці...
Вхід 

     
 
 
2011-2022