Свято-Миколаївський собор, м.Бердичів
 
     
 
 

Церква - це Дім Божий, в якому ми знаходимо та отримуємо спасіння...

У сучасному світі спостерігається втрата духовних цінностей і православних традицій. Відповідно до соціальної концепції церкви, ЗМІ грають велику роль у житті кожної людини. Ми дізнаємося щось цікаве для себе з різних джерел: з газет або журналів, телебачення чи мережі Інтернет. Цей сайт висвітлює загальні церковні новини та події з життя парафій Бердичівського благочиння.

Новини

Свято Дев’ятої П’ятниці прийшло у село Швайківку!

Дев’ята П'ятниця після Пасхи – головне місцеве свято села Швайківки. Так повелося з давніх часів, і щороку в цей день віруючі звідусіль збираються на урочисте Богослужіння в храмі Різдва Пресвятої Богородиці. Нинішнього літа, 28-го червня, святкова подія об’єднало священство Бердичівського благочиння, парафіян і віруючих із навколишніх сіл на соборній Божественній Літургії. З благословення Високопреосвященнішого Никодима, Митрополита Житомирського і Новоград-Волинського, була звершена загальна сповідь духовенства.

Зранку Швайківка зустріла гостей тишею, яка порушувалася співом птахів і легким шелестом листя дерев. Літопис села починається з 17-го століття. Як свідчать історичні дослідження, у 1770-1772-му роках на Бердичівщину прийшла страшна і жорстока хвороба: лютувала чума, нещадно забираючи людські життя. Про давні події діди-прадіди розповідали дітям та онукам, а ті – своїм нащадкам. «З Почаєва принесли ікону Божої Матері й Хресним ходом обійшли наше село Швайківку, – говорить регент церковного хору Галина Науменко. – Люди молилися до Господа та Пресвятої Богородиці, і чорна пошесть відступила. А була Дев'ята П’ятниця після Пасхи...» З того часу у цей день віруючі збираються у старовинній п’ятибанній дерев’яній церкві на Службі Божій та звершують Хресний хід на згадку про чудесне спасіння.

«Величаем Тя, Пресвятая Дево, Богоизбранная Отроковице, и чтим образ Твой святый, имже точиши исцеления всем с верою притекающим…»

Ошатно одягнені, усміхнені парафіяни з квітами й духмяним короваєм – справжнім витвором мистецтва – разом із настоятелем храму Різдва Пресвятої Богородиці протоієреєм В’ячеславом Губенком вітали словами глибокої поваги благочинного Бердичівського округу архімандрита Варфоломія (Бойкова). До свята готувалися всім селом, наче одна дружна родина, церкву уквітчали білими ліліями і ніжними трояндами, вшановуючи Матір Божу. «У нашому древньому храмі чимало збереглося з давніх часів, – ділиться думками Марія Кузьменко. – Тут відчувається благодать Божа…» «Віруючі люблять свою церкву і дбають, аби вона виглядала ще красивіше, – додає Петро Панчук. – Я близько півсотні років приходжу до храму на Богослужіння. А моя дружина Надія несе послух свічниці…»

Настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці протоієрей В’ячеслав Губенко відправляє водосвятний молебень. Віруючі вдихають у себе благодатну атмосферу храму, подумки розмовляючи з Богом, і слухають слова молитов та співів, в яких укладена глибока мудрість…

У п’ятницю седмиці 2-ї після П'ятдесятниці, у Петрів піст, духівник Бердичівського благочиння – настоятель Свято-Хрестовоздвиженського храму с. Старого Солотвина протоієрей Миколай Шпичка – прийняв у священства Святу Сповідь. Після звершення Таїнства Покаяння була відслужена соборна Божественна Літургія, яку очолив благочинний Бердичівського округу, настоятель Свято-Миколаївського собору архімандрит Варфоломій (Бойков) у співслужінні духовенства благочиння. Блакитним сяйвом наповнений храм: синє облачення нагадує про небесну чистоту й непорочність Пресвятої Богородиці, на багатьох жінках – лазурового кольору хустки. Розмірено й широко розходиться спів церковного хору, підносячи та окрилюючи душу… Віруючі здіймали молитви за здоров’я своїх рідних, за дарування миру Україні і за упокій померлих від хвороб та голоду, загиблих на полі брані і невинно убієнних… Цього дня у храмі багато людей приступили до Святих Таїнств Сповіді та Причастя.

Після Божественної Літургії всі обійшли навколо храму Хресним ходом із православними святинями, читанням Євангелія та окропленням святою водою. Колихалися під легкими поривами вітру хоругви, віруючі несли на вишитих рушниках ікону Почаївської Божої Матері, відчувалися незвичайність хвилин та особливість події. «Величаем Тя, Пресвятая Дево, Богоизбранная Отроковице, и чтим образ Твой святый, имже точиши исцеления всем с верою притекающим…» У храмі благочинний Бердичівського округу, настоятель архімандрит Варфоломій (Бойков) подякував присутнім за спільну молитву, отцю настоятелю, котрий багато років мудро веде паству, – за старанні труди на славу Святої Церкви і привітав  усіх зі святом: «Ми маємо пам’ятати історичні події. Коли біда торкнулася цієї землі, ікона Божої Матері явила присутність Пресвятої Богородиці, і небо відповіло проханням людей. Минає час, і ми щороку підносимо подяку Господу та Його Пречистій Матері. Бережіть віру батьківську, передавайте її дітям своїм. І нехай прийде непохитний мир на землю нашу!»

Настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці протоієрей В’ячеслав Губенко сердечно подякував усім за молитовне єднання з Христом та одне одним, отцю благочинному – за духовну підтримку, а меценатам – за небайдужість і допомогу: «Нехай береже вас Господь, нехай Покров Цариці Небесної завжди перебуває над нами!»

Гостинні швайківські хазяєчки запросили всіх на трапезу з усілякими пісними стравами. У доброзичливій атмосфері текли задушевні розмови, тривало невимушене спілкування. Сповнені духовної радості, з іскорками тепла в серці, оновлені та очищені благодаттю, люди поверталися додому…

Вікторія Кучерява, прес-секретар Бердичівського благочиння

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Content Management Powered by CuteNews
Новини
menu 1
menu 2
Православний молодіжний центр
 
Календар в розробці...
Вхід 

     
 
 
2011-2022