Свято-Миколаївський собор, м.Бердичів
 
     
 
 

Церква - це Дім Божий, в якому ми знаходимо та отримуємо спасіння...

У сучасному світі спостерігається втрата духовних цінностей і православних традицій. Відповідно до соціальної концепції церкви, ЗМІ грають велику роль у житті кожної людини. Ми дізнаємося щось цікаве для себе з різних джерел: з газет або журналів, телебачення чи мережі Інтернет. Цей сайт висвітлює загальні церковні новини та події з життя парафій Бердичівського благочиння.

Новини

Престольне свято у селі Реї в День пам’яті Святих славних і всехвальних первоверховних Апостолів Петра і Павла

Дванадцятого липня Церква вшановує пам’ять святих Апостолів Петра і Павла. У цей день до села Реї з самісінького ранку поспішають на престольне свято парафіяни Свято-Петропавлівського храму, віруючі з різних куточків Бердичівщини, гості з інших областей і духовенство благочиння. Понад чверть століття у сільській церкві звучить Слово Боже. І знову в середині липня люди зібралися однією духовною родиною на святковому Богослужінні, яке очолив настоятель Свято-Петропавлівського храму ієрей Євген Дзядух.

Коли автотрасою повз села Реї рухаються маршрутки та автівки, пасажири, побачивши сяючий п’ятьма куполами храм, звертають на нього погляди. Перехожі, мимоволі зупинившись, осіняють себе хресним знаменням… Церква ще недобудована, але вже привертає увагу своєю тихою красою… Відчуваються турбота і старання парафіян: навколо буяють зеленню дерева та випромінюють аромат квіти. З любов’ю й трепетом говорить про майбутній храм регент хору Анна Жморщук: «У сонячну погоду він залитий потоками світла. Золотистий колір – символ Церкви і Торжества Православ’я, символ Божої присутності та світла вічності і благодаті… Ми з особливими почуттями чекаємо того дня, коли буде освячено нову церкву. Кожний на чолі з нашим отцем Євгеном докладає сил і праці для її зведення, по-господарськи допомагають керівник фермерського господарства «ЕЛІТА-ХМІЛЬ» Василь Цибульський і його родина, в. о. старости Рейського старостинського округу Гришковецької ОТГ Ігор Мосійчук та інші небайдужі люди».  

У п’ятницю 12-го липня на церковній паперті віруючі вітали одне одного зі святом всеславних Апостолів Петра і Павла. Приїхали паломники з Бердичева і навколишніх сіл, а також гості з Києва й Львова – уродженці Реї. Духівник  Бердичівського благочиння протоієрей Миколай Шпичка відправив водосвятний молебень. У тиші наступаючого дня молитви торкалися серця благодатною силою живих слів… ««Величаем вас, апостоли Христовы Петре и Павле, весь мир ученьми своими просветившия и вся концы ко Христу приведшия» Протоієрей Миколай Шпичка побажав молільникам бути світочами віри й стяжати благодать Духа Святого: «Церква говорить, що Святим Духом усяка душа живиться. Кожен повинен жити так, щоб не відвернути від себе благодать Духа, жити за Божими  заповідями, всіма силами прагнути творити добро».

Святкову Божественну Літургію очолив настоятель Свято-Петропавлівського храму ієрей Євген Дзядух, йому співслужили настоятель Свято-Михайлівського храму с. Маркушів архімандрит Мануїл (Бицик), настоятель Свято-Хрестовоздвиженського храму с. Старого Солотвина протоієрей Миколай Шпичка, настоятель Свято-Хрестовоздвиженського храму с. Великої П’ятигірки протоієрей Олександр Худяков та настоятель Свято-Покровського храму с. Мирославки ієрей Михаїл Худяков. У День пам'яті апостолів священики служили в облаченні золотого кольору. Старе приміщення маленької церкви було вщент заповнено віруючими. Клавдія Канінська – родом із Реї, щороку вона приїжджає разом зі своїми рідними на престольне свято до села: «Маленькою я бігала в магазин, в його будівлі нині знаходиться храм. Це велике щастя, що незабаром ми матимемо нову церкву. Многая літа всім, хто його зводить». Панує благоговійна атмосфера, мерехтять свічки, налаштовуючи людей на молитву, співає хор… І згадуються слова святого праведного Іоанна Кронштадтського, який називав

храм істинно земним раєм. Звучить богонатхненна проповідь настоятеля Свято-Петропавлівської церкви с. Реї ієрея Євгена Дзядуха: «Під час Божественної Літургії перед Святим Причастям ми промовляємо: «Верую, Господи, и исповедую, яко Ты еси воистину Христос, Сын Бога Живаго, пришедый в мир грешныя спасти, от нихже первый есмь аз». Цей початок молитви є словами Апостолів Петра і Павла...» Отець настоятель звертається до сторінок житія первоверховних Апостолів Петра і Павла, які дуже різні, історії їх життя несхожі, але обох об’єднують сила віри та відданість Христу: «Їх називають первоверховними, тому що найбільше прославляли Господа, вони були першими з тих, хто найбільше за всіх послужив поширенню віри Христової. Дивлячись на святих Апостолів, ми маємо наслідувати їх приклад, намагатися мати таку віру, яка була у них, любити одне одного. Нехай Господь благословить усіх на добрі справи, нехай мир Божий перебуває над усіма вами!»

Більшість віруючих приступила до прийняття Святих Христових Таїн. Відрадно, що чимало серед них – діти, які молилися разом із батьками.

Після Божественної Літургії навколо храму було звершено Хресний хід із молебнем – велика радість, політ душі і почуття любові, притаманне християнам...  

Настоятель Свято-Петропавлівського храму ієрей Євген Дзядух подякував усім за розділену молитовну радість і привітав зі святом: «Для нас апостоли Петро і Павло насамперед – взірець любові до Бога і ближнього, і все їхнє життя – це не лише слова вираження цієї любові, а перш за все – справи любові. Будемо молитися до святих первоверховних апостолів Петра та Павла, наших Небесних покровителів, щоб вони своїм молитовним заступництвом допомогли нам зміцнити віру в Ісуса Христа і полум'яну любов до Господа». 

Богослужіння закінчилося помазанням святим єлеєм. Усіх запросили до приміщення новобудівлі на святкову трапезу, яка протікала у теплому спілкуванні з обміном думками та враженнями і обговоренням планів. За традицією, ближче до вечора цього дня у Реї відзначали День села…

 «Апостолов первопрестольницы и вселенныя учителие, Владыку всех молите мир вселенней даровати и душам нашим велию милость…»

Вікторія Кучерява, прес-секретар Бердичівського благочиння

 

 
   
 


 
   
   
   
   
   
   
 

 
   
   
   
   
   
   
   


Content Management Powered by CuteNews
Новини
menu 1
menu 2
Православний молодіжний центр
 
Календар в розробці...
Вхід 

     
 
 
2011-2022