Свято-Миколаївський собор, м.Бердичів
 
     
 
 

Церква - це Дім Божий, в якому ми знаходимо та отримуємо спасіння...

У сучасному світі спостерігається втрата духовних цінностей і православних традицій. Відповідно до соціальної концепції церкви, ЗМІ грають велику роль у житті кожної людини. Ми дізнаємося щось цікаве для себе з різних джерел: з газет або журналів, телебачення чи мережі Інтернет. Цей сайт висвітлює загальні церковні новини та події з життя парафій Бердичівського благочиння.

Новини

Під покровом святого Димитрія у день престольного празника Свято-Димитрівського храму селища Гришківців

Восьме листопада – особливий день церковного календаря. Православні віруючі вшановують пам’ять великомученика Димитрія Солунського.  Понад 100 років звучить Слово Боже у старовинному Свято-Димитрівському храмі селища Гришківців. Восьмого листопада престольне свято зібрало чимало людей із різних куточків Бердичівського благочиння та гостей з інших округів Житомирської єпархії. Святкову Божественну Літургію очолив благочинний Бердичівського округу архімандрит Варфоломій (Бойков).  

Зранку поспішали на храмовий празник у смт Гришківці місцеві жителі та віруючі з міста Бердичева і сіл Маркушів, Мирославки, Половецького, Скаківки, Скраглівки та інших. Стікалися за покликом серця, щоб схилитися перед образом святого великомученика Димитрія Солунського. У туманному серпанку постав храм, який, немов птах, парив під небесами… Пишним короваєм, вишуканими трояндами і словами теплих привітань зустріли парафіяни і настоятель місцевої церкви протоієрей Юрій Рибачок благочинного Бердичівського округу архімандрита Варфоломія (Бойкова).  

«Святе Димитрие, Христу Богу молися даровати нам велию милость…»

Трояндами білого й червоного кольорів, що символізують Божественне світло та пам’ять мучеників, які пролили кров за християнську віру, уквітчали парафіяни свій храм, що сяяв красою святкового оздоблення. Благочинний Бердичівського округу архімандрит Варфоломій (Бойков) очолив Божественну Літургію у співслужінні настоятеля Свято-Димитрівського храму протоієрея Юрія Рибачка, настоятеля Свято-Троїцького храму м. Бердичева протоієрея Михаїла Гоюка, настоятеля храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Озадівки протоієрея Ярослава Ігнатюка, настоятеля Свято-Георгіївського храму м. Бердичева протоієрея Андрія Корнющенка, настоятеля Свято-Успенського храму с. Осикового протоієрея Олександра Худякова, настоятеля Свято-Петропавлівського храму с. Реї ієрея Євгена Дзядуха, настоятеля Свято-Покровського храму с. Вереси протоієрея Миколая Рибачка (Житомирський районний округ), клірика Свято-Іаківлівського храму м. Житомира ієрея Павла Костюка і клірика Свято-Миколаївського собору м. Бердичева протодиякона Віталія Кльона. За Богослужінням молилися голова Гришковецької ОТГ Ірена Лісова, меценати, а також паломники з обласного центру. Справжньою окрасою Літургії став спів церковного хору, голоси півчих вільно й легко здіймалися під склепіння храму, славлячи Господа нашого Ісуса Христа. «Молитва – як повітря, це приношення розуму і серця до Бога, вона дарує крила, – говорить регент  Ольга Творчук. – Співаю у церкві майже 20 років, і це – моє життя…» Парафіянка Анна Августинська трепетно зберігає в пам’яті сторінки історії Свято-Димитрівського храму: «Коли у 1992-му році церкву повернули віруючим, настоятелем став отець Василій Вчерашнюк. А скільки було вкладено душі й трудів в облаштування храму… У молодшому віці я пекла просфори. Згадується, як із іншими віруючими колядували на Різдво… І нині, у будні та свята, постійно приходжу на Богослужіння». У підготовці до престольного свята пішли назустріч небайдужі люди, серед яких – народний депутат України Богдан Кицак та голова Гришковецької ОТГ Ірена Лісова, розповіли парафіяни, дякуючи помічникам і благодійникам за підтримку.

На дворі – XXI століття, але через молитву можемо спілкуватися з людьми, котрі жили тисячоліття тому. Змінювалися епохи, звичаї і традиції, але незмінним залишилося людське єство. Святі угодники через часовий простір долучають нас до свого особистого досвіду спілкування з Богом. Вони ведуть нас і допомагають підніматися до світу, в якому немає зла, страждань та болю, – ведуть в обитель Божественної любові. Слухаючи проповідь благочинного Бердичівського округу архімандрита Варфоломія (Бойкова), віруючі поринали уявою у далекі роки, згадуючи житіє святого Димитрія Солунського. Його рідні сповідували християнську віру, будували своє життя за заповідями Божими. Батько, римський проконсул, помер, і коли Димитрій досяг повноліття, імператор Максиміан призначив його володарем та воєводою Фессалонійскої області. Головним обов'язком Димитрія було захищати її межі від зовнішніх ворогів, але цар зажадав, щоб він винищував християн. Всупереч волі правителя чесний і правдивий юнак став проповідувати Євангеліє, а язичників навертати до Христової віри.

Максиміан наказав кинути його до в’язниці. Але й там святий Димитрій тримався стійко і благословив відважного Нестора на боротьбу з непереможним гладіатором Лієм. Той виступив проти улюбленого силача імператора з хрестом у руках, переміг його та скинув з помосту на списи воїнів... Розлючений володар наказав негайно стратити Нестора і послав воїнів в темницю – пробити списом святого Димитрія… «Коротке життя великомученика Димитрія залишило великий слід, – звертався до віруючих отець благочинний. – Ми вчимося у нього незламності віри. Перед кожним із нас стоїть вибір, як свого часу перед великомучеником Димитрієм Солунським. Заради спасіння душ своїх співвітчизників, заради великої любові до них він пішов на подвиг християнської проповіді серед лютих гонінь і не злякався мук та смерті… Ми, носії віри наших предків, маємо берегти її як зіницю ока. Нехай за молитвами святого Димитрія Солунського Господь дарує нам єдність віри, мир та любов на землі нашій».

У день престольного свята чимало віруючих причастилися Тіла і Крові Христових. Батьки та бабусі підводили дітей до Чаші зі Святими Дарами, і маленькі парафіяни сяяли обличчями… Оксана Атішева прийшла до храму з півторарічною онукою Анастасією. Жінка просила Господа послати мир країні нашій і молилася за упокій сина Радислава, молодшого сержанта Збройних Сил України, котрий загинув у зоні бойових дій на Донеччині у травні 2016-го року… Юзефа Корнійчук та Надія Мирончук із села  Скаківки звертали молитви до святого Димитрія Солунського, аби допоміг у зціленні недуг та зміцненні здоров’я: «Сподобимося молитвами твоїми наслідувати Царство Небесне…»  

Святий великомучениче Димитріє, моли Бога за нас...

Хресним ходом обійшли навколо храму духовенство та віруючі. Лунали дзвони, звучали слова Святого Євангелія, під високим небесним куполом лилися молитви… І від радості великої теплішали серця… Святий великомучениче Димитріє, моли Бога за нас... У храмі благочинний Бердичівського округу архімандрит Варфоломій (Бойков) привітав людей зі святом і подякував отцю настоятелю за старанні труди на славу Святої Церкви. У свою чергу настоятель Свято-Димитрівського храму протоієрей Юрій Рибачок звернувся зі словами подяки до благочинного Бердичівського округу архімандрита Варфоломія (Бойкова) за мудру духовну опіку й молитовну підтримку, а до духовенства, парафіян та гостей – за розділену радість храмового празника: «Сьогодні урочистий день, а наша радість щоденна – ми постійно відчуваємо допомогу великомученика Димитрія Солунського. Підносимо до нього молитви, які зцілюють, направляють і надихають. Святий Димитрій об’єднує нас… »

Молитвами святого великомученика Димитрія кожен може відкрити двері свого серця, щоб Господь увійшов у нього… Бажаним миром і спокоєм зміняться тривоги нашого часу, коли ми самі знайдемо внутрішній мир та спокій, коли наповняться наші серця надією на Всемилостивого Бога.

Вікторія Кучерява, прес-секретар Бердичівського благочиння

   
   
   
   
   
 

 
   
   
   
   
   
 

 
   
   
   
   
   

Content Management Powered by CuteNews
Новини
menu 1
menu 2
Православний молодіжний центр
 
Календар в розробці...
Вхід 

     
 
 
2011-2022