Свято-Миколаївський собор, м.Бердичів
 
     
 
 

Церква - це Дім Божий, в якому ми знаходимо та отримуємо спасіння...

У сучасному світі спостерігається втрата духовних цінностей і православних традицій. Відповідно до соціальної концепції церкви, ЗМІ грають велику роль у житті кожної людини. Ми дізнаємося щось цікаве для себе з різних джерел: з газет або журналів, телебачення чи мережі Інтернет. Цей сайт висвітлює загальні церковні новини та події з життя парафій Бердичівського благочиння.

Новини

Священник Бердичівського благочиння взяв участь в урочистій церемонії відкриття пам’ятника захисникам України в смт Гришківці

Тринадцятого жовтня, напередодні Дня захисника України, на запрошення керівництва Гришковецької об’єднаної територіальної громади та в. о. старости Осиківського старостинського округу Сергія Маркусевича настоятель Свято-Успенського храму с. Осикового протоієрей Олександр Худяков узяв участь в урочистій церемонії відкриття пам’ятника загиблим героям-воїнам у смт Гришківці.

У центрі селища, біля меморіального комплексу, де братська могила загиблих у роки Другої світової війни, зібралися люди різних поколінь – жителі сіл Гришковецької ОТГ, військовослужбовці 26-ї артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича, рідні і бойові побратими героїв-земляків, загиблих у зоні АТО/ООС, лікарі обласного госпіталю ветеранів війни, представники місцевої влади, громадських організацій і різних релігійних конфесій та педагоги й учні шкіл громади. З квітами і синьо-жовтими прапорами йшли вранці до шанованого місця. «Знаковою подією цього дня є відкриття пам'ятника захисникам України, – відкрила урочисте зібрання голова Гришковецької ОТГ Ірена Лісова. – Пам’ять про наших Героїв житиме в людських серцях… Сьогодні з нами батьки тих, кого називаємо воїнами світла, котрі стали нашими Ангелами Охоронцями, подарувавши нам мир. Міцного вам усім здоров’я, сил і терпіння та Божих благословень… Молімо Господа, щоб скоріше закінчилася війна…»

Зворушливі слова ведучої програми – вчительки Дмитрівської школи, знаної на Бердичівщині волонтерки Оксани Заводяної, проникливі монологи юних учасників театральної мініатюри, тужлива мелодія… І вічний біль у серцях матерів та осиротілих рідних загиблих героїв… І сльози на очах присутніх, бо не приховати почуттів... «Допоки в серці є любов, життя не перерветься, відроджуючись знов…» Хвилина мовчання, запалені лампадки і звернене до Господа молитовне благання: «Боже, захисти Україну…» Особливі миті, сповнені урочистості, гордості і смутку: знято покривало з гранітного пам’ятника, лунають військові залпи… На чорній поверхні викарбувані імена героїв: Віктор Верещак, Олександр Сокорчук, Сергій Сідлецький, Олександр Питель, Олександр Венгер та Юрій Панасюк, які загинули в зоні АТО у перші роки війни на Сході України – з травня 2014-го по лютий 2016-й. Над зображенням Герба – напис: «Слава Україні! Героям  слава!»

І знову сльози на очах, а серце крає журлива пісня:

Мамо, не плач. Я повернусь весною.
У шибку пташинкою вдарюсь твою.
Прийду на світанні в садок із росою,
А, може, дощем на поріг упаду…

Юнаки у вишитих сорочках пов’язують матерям і сестрі загиблих воїнів, чиї імена увічнені в камені, українські квітчасті хустки – оберіг та символ патріотизму.

«Ціною власного життя наші земляки заплатили за мир у рідній країні. Немає більше жертовної любові. Вона освячує благі помисли і добрі справи,  звернувся до учасників мітингу настоятель Свято-Успенського храму с. Осикового протоієрей Олександр Худяков. – Скільки мужності і любові до Батьківщини мали сини України, які живуть у наших спогадах, серцях і думках… Пам’ятник пам’яті ми маємо створювати у серці своєму…» Представник 26-ї артилерійської бригади, майор Володимир Швець, представник Бердичівського об’єднаного міського військового комісаріату, герой-кіборг Фелікс Козінський, голова ГО «Спілка учасників бойових дій АТО Бердичева та Бердичівського району» Павло Гайдаманчук дякували рідним загиблих земляків за виховання славних воїнів і зичили всім, хто став свідком цієї важливої історичної події, Божого захисту, миру і щасливого сьогодення та радісного майбутнього, а юним жителям громади – бути гідними спадкоємцями героїв.

І лилися слова від душі, і на знак великої шани та невмирущої пам'яті лягали до підніжжя стели живі квіти. А навколо росли чорнобривці – уособлення материнської любові та батьківської оселі – і хризантеми – символ  сонця й тепла на землі… «Наші сини – герої, які зупинили ворога. В них – дух козаків, вони здійснили великий подвиг: прийняли смерть у бою. Вони, захищаючи Україну, боронили східні рубежі Європи. Наша країна – найкраща у світі. Україна – понад усе!» – слухали люди короткий, але такий ємний виступ Оксани Сідлецької  мами десантника 95-ї окремої аеромобільної бригади Сергія Сідлецького. Люди йшли з квітами до матерів і рідних загиблих, з повагою тиснули їм руки і, дивлячись у зволожені очі, щиро дякували… 

Цей пам’ятний знак стане місцем, де кожен зможе схилити голову у тихій молитві, скорботі й пошані перед мужністю та героїзмом синів України... «Слоган «Герої не вмирають!» перетворім не в плач, а в Пам’ять…» (Роман Лубківський).

Вікторія Кучерява, прессекретар Бердичівського благочиння

 

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Content Management Powered by CuteNews
Новини
menu 1
menu 2
Православний молодіжний центр
 
Календар в розробці...
Вхід 

     
 
 
2011-2022