Свято-Миколаївський собор, м.Бердичів
 
     
 
 

Церква - це Дім Божий, в якому ми знаходимо та отримуємо спасіння...

У сучасному світі спостерігається втрата духовних цінностей і православних традицій. Відповідно до соціальної концепції церкви, ЗМІ грають велику роль у житті кожної людини. Ми дізнаємося щось цікаве для себе з різних джерел: з газет або журналів, телебачення чи мережі Інтернет. Цей сайт висвітлює загальні церковні новини та події з життя парафій Бердичівського благочиння.

Новини

Свята великомученице Параскево, моли Бога за нас: престольне свято у селі Великі Низгірці

Десятого листопада престольне свято храму святої великомучениці Параскеви у селі Великі Низгірці розпочалося з водосвятного молебеню. Святкову Божественну Літургію очолив благочинний Бердичівського округу архімандрит Варфоломій (Бойков) у співслужінні духовенства благочиння.

Десятого листопада парафіяни та настоятель храму святої великомучениці Параскеви с. Великих Низгірців протоієрей Анатолій Бочковський хлібом-сіллю, квітами і теплими словами зустріли священство Бердичівського благочиння на чолі з благочинним округу архімандритом Варфоломієм (Бойковим). Шановані гості приїхали розділити радість престольного свята. У цей осінній день погода сприяла торжеству, сонце так і грало в небі, то ховаючись за хмари, то кидаючи теплі промені на квіти біля храму, що радували око своєю витонченістю... До старовинного села завітали й віруючі з районного центру та різних куточків Бердичівщини. Олена Агаркова – вперше на землі Великонизгірецькій, жінка вражена красою та величчю церкви, яка наступного року відзначатиме своє 110-річчя: «Світлий і благодатний храм. Тут дивовижна атмосфера спокою та умиротворення. Біло-блакитні кольори створюють відчуття легкості і нескінченності небесного простору… Кажуть, колись дерев’яну церкву звели без жодного цвяха...» Зовні, на кам’яному фундаменті, можна побачити викарбувані слова: «Сія церковь основана въ 1911 г. 18 июня…» Храм зазнав різних випробувань у роки безбожної влади, але він стійко витримав усі негаразди і після закриття у 30-х та 60-х роках  відродився для молитви. На початку 90-х минулого століття тут знову зазвучало слово Боже. Настоятель церкви протоієрей Анатолій Бочковський несе у храмі пастирське служіння близько 30-и років. Його духовні чада поважають священника не лише за мудрість, а й терпіння, яке ніколи не покидає батюшку, говорить парафіянка Алла Горєлова: «До наших днів зберігся храм Святої Великомучениці Параскеви. Чимало змінилося на краще стараннями настоятеля і віруючих. Отець Анатолій – істинний пастир: вимогливий та справедливий і водночас – добрий та чуйний учитель і наставник, який багатьох навернув до Бога…»

«Величаем тя, страстотерпице Христова Параскево, и чтим честныя страдания Твоя, яже за Христа претерпела еси…»

Благочинний Бердичівського округу архімандрит Варфоломій (Бойков) очолив Божественну Літургію, йому співслужили настоятель храму святої великомучениці Параскеви с. Великих Низгірців протоієрей Анатолій Бочковський і духовенство благочиння: архімандрит Мануїл (Бицик), духівник округу – протоієрей Миколай Шпичка, протоієрей Сергій Головащенко, ієрей Віталій Кльон та ієрей Михаіл Худяков. Злагоджений спів церковного хору (регент – Юлія Юрчук) прикрасив богослужіння. Віруючі приступили до Святих Таїнств Сповіді та Причастя… У храмі звучали слова проповіді: отець благочинний звернувся поглядом до стародавніх часів, коли у III столітті, в роки царювання імператора Діоклетіана, в місті Іконії у благочестивій сім’ї багатого сенатора народилася дівчинка. Батьки її особливо шанували п’ятницю, день Хресних страждань нашого Господа Ісуса Христа, і тому дочку свою назвали П’ятницею (по-грецьки – Параскевою). Вона рано осиротіла й після смерті батьків  роздала все своє майно бідним. Параскева настільки була віддана нашому Господу Ісусу Христу, що, коли виросла, присвятила себе вірі Христовій і дала обітницю безшлюбності, вирішивши стати Нареченою Христа. Свята Параскева почала проповідувати серед язичників християнство, після чого багато хто прийняв Святе Хрещення. За свою проповідь Параскева зазнала жорстоких тортур та страшних мук і мужньо зустріла страту, безстрашно схиливши голову під меч ката... Благочинний Бердичівського округу архімандрит Варфоломій (Бойков) розповідав у своїй проповіді про  відданість святої Параскеви християнській вірі та її стійкість і незламну силу духу, про допомогу, яку надсилає Господь за її молитвами: «Витримавши всі катування, свята «мечем усечением, венец носящи, на Небеса взыде». За її молитвами зцілюються недуги, за її молитвами віруючі зміцнюються у благочесті. Великомучениця Параскева – Заступниця за нас перед Богом…» На іконах святу Параскеву зображують суворою подвижницею, високого зросту, з білосніжним платом та променистим вінцем на голові – прекрасний, сильний і виразний лик…

Після звершення молебню отець благочинний подякував усім за спільну молитву і привітав із престольним святом: «Нехай Господь за молитвами святої великомучениці Параскеви дарує нам мир, нехай береже наших синів-захисників, зміцнює нашу віру, яка дає сили вистояти в усіх випробуваннях. Бажаю вам бути єдиною духовною родиною, берегти нашу віру Православну та передавати її нащадкам». Настоятель храму святої великомучениці Параскеви с. Великих Низгірців протоієрей Анатолій Бочковський звернувся до пастви зі словами привітання і закликав: «Моліться Богу, дякуйте Йому за все, кайтеся та очищайте душу свою. Нехай Господь дарує всім здоров’я, наснагу і зміцнює душевні та тілесні сили!»

«Многая літа!» – лунало наприкінці святкового богослужіння, духовна радість благодатно окропила серця православних, які в цей день у спільній молитві з духовенством прославляли святу великомученицю Параскеву – покровительку родини, сімейного благополуччя, храму Великих Низгірців та всього села.

За традицією, що склалася у Бердичівському благочинні, у міських і сільських храмах соборні богослужіння звершують не лише у недільні та святкові дні, а й буденні. Цієї осені, з початку церковного року, з благословення Високопреосвященнішого Никодима, Митрополита Житомирського і Новоград-Волинського, собором духовенства відправлено Служби Божі у різних парафіях: Свято-Хрестовоздвиженській с. Великої П’ятигірки, Свято-Іоанно-Богословській с. Скраглівки, Свято-Миколаївській с. Слободища, Різдва Пресвятої Богородиці с. Швайківки, Свято-Георгіївській м. Бердичева і нині – у Свято-Параскевській с. Великі Низгірці. Архієрейським чином – у чотирьох храмах: Свято-Троїцькому (м. Бердичів), Свято-Іоанно-Богословському (с. Скраглівка), Свято-Успенському (с. Осикове) та Свято-Димитрівському (смт Гришківці). В подальшому буде опублікований графік наступних соборних богослужінь.

Служіння собором духовенства Божественної Літургії в храмі святої великомучениці Параскеви с. Великих Низгірців відрізнялося особливою урочистістю. Соборна молитва об’єднала людей загальним радісним настроєм і духом церковної одностайності… Божої всім допомоги, миру, любові і злагоди. Де мир та любов, там і Бог…

Вікторія Кучерява, прессекретар Бердичівського благочиння

 

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

 

Content Management Powered by CuteNews
Новини
menu 1
menu 2
Православний молодіжний центр
 
Календар в розробці...
Вхід 

     
 
 
2011-2022