Свято-Миколаївський собор, м.Бердичів
 
     
 
 

Церква - це Дім Божий, в якому ми знаходимо та отримуємо спасіння...

У сучасному світі спостерігається втрата духовних цінностей і православних традицій. Відповідно до соціальної концепції церкви, ЗМІ грають велику роль у житті кожної людини. Ми дізнаємося щось цікаве для себе з різних джерел: з газет або журналів, телебачення чи мережі Інтернет. Цей сайт висвітлює загальні церковні новини та події з життя парафій Бердичівського благочиння.

Новини

Святки тривають: у храмі ікони Божої Матері «Цілителька» м. Бердичева звучать колядки й щедрівки!

Продовжуються святки – особливий та прекрасний час, що триває від Різдва Христового до Водохреща. Ці дні присвячені прославленню Христа, вони наповнені Різдвяною радістю, приємними зустрічами, святковими привітаннями і співом колядок та щедрівок. Сімнадцятого січня, у Неділю 32-у після П’ятидесятниці, перед Богоявленням, Різдвяні піснеспіви у виконанні вихованців Недільної школи «Іскринка» при храмі ікони Божої Матері «Цілителька» м. Бердичева злітали під склепіння церкви. Цього ж дня настоятель храму протоієрей Роман Бойков та викладачі міських Недільних шкіл за доброю традицією завітали до учнів і педагогів КНЗ «Бердичівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат».

Спільна щира молитва, колядки дітей та іскринки радості…

У святочний час богослужіння в храмах відрізняються особливою святковістю.  Від Різдва Христового ми наближаємося до Хрещення Господнього. У ці січневі дні змінюється і спілкування людей. Воно стає більш душевним та радісним. Божественну Літургію у храмі ікони Божої Матері «Цілителька» на території Бердичівської міської лікарні звершив настоятель церкви – протоієрей Роман Бойков. Дорослі та юні парафіяни звертали свої молитви до Господа. Хористи храму оспівували Спасителя нашого Ісуса Христа. Наприкінці Богослужіння вихованці Недільної школи «Іскринка» та музичний керівник Галина Могилевич поділилися з віруючими Різдвяною радістю, тепло привітавши дружну православну громаду:  

Мир тобі, українська родино,

Хай святиться тут Боже ім'я!

Хай панує між нами щоднини

Щире слово і правда свята.

Дітлахи подарували віночок давніх та сучасних колядок, вплітаючи в нього «Хай Ісус, мале Дитя, благословить ваше життя…», «Світла ніченька на землю прийшла…» та «Спи, Ісусе, спи»… Співали, віншували і грали на народних музичних інструментах – бубнах, трикутниках та румбах. На обличчях парафіян сяяли усмішки, кожний серцем сприймав побажання: «Хай Різдвяна добра казка подарує тепло й ласку!» І всі разом піднесено повторювали відомі рядки:

Україна колядує!

Колядує вся земля!

В небі ангели співають,

Прославляємо Христа!

Наймолодша колядниця Маргарита, якій лише три з половиною рочки, прийшла до храму разом із сестрою, школяркою Ксенією. Їх мама, Анна Яковлєва, розповіла: «Дівчатка люблять колядки, люблять прославляти Народження Ісуса Христа і бажати людям добра…» Для віруючих співала дитяча вокальна група, в якій за бажанням об’єдналися дівчатка та хлопчики з Недільної школи «Іскринка». Юних парафіян міських храмів, охочих до духовного співу, запрошують долучитися до колективу. У майбутньому група має стати дитячим кліросом, який прославлятиме Господа на богослужіннях. Глибоко зворушений привітанням вихованців Недільної школи, настоятель храму ікони Божої Матері «Цілителька» протоієрей Роман Бойков звернувся до пастви: «Ми почули справжню проповідь віри християнської. Нехай оселі наші повняться любов’ю до Бога, злагодою, розумінням, добром та щастям! Нехай жива, всеперемагаюча віра ніколи не покидає ваших сердець! Божого вам благословення». Дітлахи отримали слова подяки від священника, солодкі подарунки і захоплені погляди парафіян…

Один із головних звичаїв святок – ходити одне до одного в гості. Невдовзі отець Роман та викладачі міських Недільних шкіл відправилися до КНЗ «Бердичівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат».

Святки – час справ милосердя

У святочні дні особлива увага приділяється тим, хто потребує підтримки і турботи: осиротілим дітям, нужденним та знедоленим, самотнім і недужим…  У школі-інтернаті вже чекали своїх давніх друзів. Учні радо привітали настоятеля храму ікони Божої Матері «Цілителька» протоієрея Романа Бойкова і викладачів Юлію Омельчук та Галину Могилевич. У молитовній кімнаті щонеділі проходять уроки. Вчителі Недільних шкіл м. Бердичева проводять заняття з молодшою і старшою групами, орієнтуючись на православний церковний календар, вивчаючи Старий і Новий Завіти та запрошують дітей на бесіди на духовні і морально-етичні теми. Святкову недільну зустріч розпочали молитвою. Старшокласники знають чимало колядок, тож потішили шановних гостей гарним співом, розпочавши з найулюбленішої – «Нова радість стала». Згодом слухали розповідь про події Різдва Христового: Народження Богонемовляти у яслах, ангельське благовістя пастухам і волхвам про всесвітню радість для всіх людей – пришестя у світ Спасителя. Під час спілкування подивилися відеоматеріали, присвячені великому святу. Наостанок натхненно заспівали разом із гостями та вихователями закладу. Священник благословив кожного і передав школярам просфори – освячений церковний хліб…   

У святочний час ми прославляємо Господа і дякуємо Сину Божому, Який прийшов обдарувати нас Своєю любов’ю. Ці світлі дні завершуються у Водохресний Святвечір – переддень Богоявлення.

Вікторія Кучерява, прессекретар Бердичівського благочиння

 

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

Content Management Powered by CuteNews
Новини
menu 1
menu 2
Православний молодіжний центр
 
Календар в розробці...
Вхід 

     
 
 
2011-2022