Свято-Миколаївський собор, м.Бердичів
 
     
 
 

Церква - це Дім Божий, в якому ми знаходимо та отримуємо спасіння...

У сучасному світі спостерігається втрата духовних цінностей і православних традицій. Відповідно до соціальної концепції церкви, ЗМІ грають велику роль у житті кожної людини. Ми дізнаємося щось цікаве для себе з різних джерел: з газет або журналів, телебачення чи мережі Інтернет. Цей сайт висвітлює загальні церковні новини та події з життя парафій Бердичівського благочиння.

Новини

Паломницька поїздка вихованців бердичівських Недільних шкіл і спеціальної школи до Свято-Преображенського жіночого монастиря с. Головчинці на Хмельниччині

Літо – час нових зустрічей, цікавих подій та вражень. За багаторічною традицією вихованці Недільних шкіл разом зі своїми наставниками відправляються у паломницькі поїздки Україною. Духовні подорожі дарують світло й тепло, які залишаються у серцях надовго. У суботу, 12-го червня, учні Недільних шкіл при Свято-Миколаївському соборі та храмі ікони Божої Матері «Цілителька» вирушили на Хмельниччину, у Свято-Преображенський жіночий монастир с. Головчинці. До них приєдналися друзі з Бердичівської спеціальної школи Житомирської обласної ради. Поїздка відбулася за підтримки православного мецената Андрія Васильовича Біби.

Рано-вранці 80 паломників із Бердичева виїхали двома автобусами на Поділля. Маршрут – знайомий багатьом. Монастир у селі Головчинці  парафіяни міських храмів відвідували раніше. Групу супроводжував організатор поїздки – протоієрей Роман Бойков. Вихованці Недільних шкіл Свято-Миколаївського собору і храму на честь ікони Божої  Матері «Цілителька» разом із батьками та вчителями Юлією Омельчук, Юлією Корнійчук, Лілією Шевляковою і Галиною Могилевич розпочали далеку подорож із молитви. Учні Бердичівської спеціальної школи та їх вихователі Тетяна Буката, Надія Брижук і Анатолій Волинець  уперше вирушили до старовинної обителі. Час промайнув швидко, дорогою через тихий ліс автобуси попрямували до монастиря… Паломники відвідали Свято-Троїцький храм, де почалася Божественна Літургія. Діти і дорослі подавали записки за здоров’я рідних, запалювали свічки, сповідалися й причащалися… Настоятелька Головчинецького Свято-Преображенського жіночого монастиря ігуменя Любов (Піхур) провела для бердичівлян оглядову екскурсію. Матушка повідала подорожуючим історію святої обителі, яка сягає 1540-го року: «За переказами, у XVI столітті ченці-пустельники, зупинившись у цьому місці на березі Бугу, побудували землянки і маленьку дерев’яну церкву та згодом заснували монастир… Наприкінці XVIII ст. будівлі постраждали від пожежі.  До 1888-го року монастир був чоловічим, а потім став жіночим. У часи радянської влади більшість приміщень розібрали, зруйнували  храм і сорокаметрову дзвіницю. У будівлях, які вціліли, облаштували притулок для сиріт світової та громадянської воєн, а згодом – інтернат для дітей із вадами здоров’я. Відроджувати святиню стали на початку 1990-х років, а монастирське життя відновилося з 1996-го. З’явилися нові корпуси, дзвіниця, відновлено храм… Служби звершують щоденно. Є багато частинок святих мощей, місцевошанована святиня – чудотворна ікона преподобного Онуфрія…» Настоятелька монастиря розповіла, що Блаженніший Митрополит Володимир народився в сусідньому селі Марківці, у монастирі прийняв Хрещення, і в дитинстві відвідував Свято-Преображенський храм… Предстоятель передав у дар Свято-Михайлівському скиту Головчинецького монастиря батьківську хату, в якій виріс… Відбулося чимало чудес благодатної допомоги та зцілення людей, які звертали палкі молитви до Господа біля святинь обителі. До інокині Ольги повернулися слух та мова… Паломники увійшли до Свято-Преображенського храму, з благоговінням схилися перед іконами з частинками святих мощей… Побували у Свято-Успенському храмі. Піднялися і на дзвіницю, де досить довго слухали мелодійні звуки дзвонів. Особливо раділи дітлахи, не стримуючи щирого захоплення… Четвертий храм обителі – домовий, на честь преподобного Онуфрія Великого.

Бердичівські паломники прогулювалися стежками та алеями, роздивлялися затишні куточки і мальовничі квітники, зупинялися біля тюльпанового дерева і, піднявши голови, слідкували за польотом ластівок, які гніздяться під покрівлею храмів… «Тиша й благодать, – говорить Тетяна Абрашитова. – Ніби потрапили в інший світ, де забуваєш про суєту. Ми з родиною їздимо у паломницькі подорожі протягом трьох років. Сьогодні тут мій чоловій Юрій та п’ятеро дітей. Молодшому сину – 3 роки, дочці – 16. Паломництво окрилює душу…»

Гостинні черниці запросили всіх на трапезу: діти й дорослі скуштували неймовірно смачні пісні страви. Подякувавши насельницям обителі за привітність та увагу, бердичівські паломники попрямували до чудотворного джерела преподобного Онуфрія Великого. Занурилися у цілющі води двох купалень, набрали х собою студеної водиці.  Зовсім поблизу, у зелені дерев, заливалися трелями солов’ї… Дітлахи не хотіли покидати цю благословенну Богом землю. Оточивши настоятеля храму на честь ікони Божої Матері «Цілителька» протоієрея Романа Бойкова, розпитували: коли знову навідаються сюди. Наступні поїздки святими місцями України – на часі, пояснив батюшка. Вихованка Недільної школи «Іскринка» Крістіна Лук’янчук – удруге в Головчинцях: «Дуже гарно: храми, чудова природа. Музика дзвонів вражає. Територія доглянута дбайливими руками монахинь…» П’ятнадцятирічний Максим Рижук, учень Бердичівської спеціальної школи, щиро ділився враженнями: «Дуже сподобалося богослужіння у храмі. А яке тут джерело, які купальні… Хочеться приїхати до монастиря, коли буде можливість».   

Неподалік, у зоні відпочинку, діти побачили красеня-оленя, який дозволив пригостити себе і навіть доторкнутися до рогів… Паломники підіймалися на невеликі пагорби, роздивлялися навколишні краєвиди та милувалися красою Південного Бугу…

Відвідавши Свято-Преображенський Головчинецький жіночий монастир, бердичівляни поверталися до рідного міста оновленими, сповненими радості…

Вікторія Кучерява, прессекретар Бердичівського благочиння

 

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Content Management Powered by CuteNews
Новини
menu 1
menu 2
Православний молодіжний центр
 
Календар в розробці...
Вхід 

     
 
 
2011-2022