Свято-Миколаївський собор, м.Бердичів
 
     
 
 

Церква - це Дім Божий, в якому ми знаходимо та отримуємо спасіння...

У сучасному світі спостерігається втрата духовних цінностей і православних традицій. Відповідно до соціальної концепції церкви, ЗМІ грають велику роль у житті кожної людини. Ми дізнаємося щось цікаве для себе з різних джерел: з газет або журналів, телебачення чи мережі Інтернет. Цей сайт висвітлює загальні церковні новини та події з життя парафій Бердичівського благочиння.

Новини

Світле Христове Воскресіння: Пасхальне богослужіння у Свято-Миколаївському соборі м. Бердичева

Православні світу відзначають найбільше християнське свято – Воскресіння Христове. На празників празник і торжество торжеств поспішали до Свято-Миколаївського собору м. Бердичева парафіяни та віруючі, які приїхали з інших куточків України. І світла радість розливалася в серцях… Святкування перемоги життя зміцнює віру та надію на краще, на дарування миру країні.

На світанку під дахами будинків воркували голуби, і небо будо чистим та ясним, а незабаром визирнуло сонце та посміхнулося землі. І дерева радували першим цвітінням. Господь послав гарну, теплу погоду…

Цього року люди святкують Великдень в умовах війни. Зазвичай Пасхальні богослужіння розпочинаються опівночі. Але у зв’язку із запровадженням  майже в усіх регіонах держави комендантської години у головному храмі Бердичівського благочиння віруючі зібралися на Полуношницю о сьомій ранку. Богослужіння очолив благочинний округу, настоятель Свято-Миколаївського собору архімандрит Варфоломій (Бойков).

Плащаниця занесена у вівтар і покладена на престолі, де перебуватиме до свята Вознесіння Христового. Чути тихий спів, який поступово наростає: «Воскресіння Твоє, Христе Спасе, Ангели співають на небесах, і нас на землі сподоби чистим серцем Тебе славити».

Наступають незабутні та завжди хвилюючі миті. Звучить радісний Пасхальний тропар: «Христос воскресе изъ мeртвыхъ, смeртію смeрть попрaвъ, и сyщымъ во гробехъ животъ даровaвъ». І лунають багаторазово життєствердні слова, сповнені благодаті й натхнення: «Христос Воскрес!», якими Свята Церква закликає всіх відчути радість найсвітлішого Свята свят – Воскресіння Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа. Під склепіння храму підноситься спів хору собору (регент – Микола Миронець).

Благочинний Бердичівського округу, настоятель Свято-Миколаївського собору архімандрит Варфоломій (Бойков) зачитує Огласительне слово Святого Іоанна Златоуста. Утреня переходить у Божественну Літургію Святого Іоанна Златоуста... До Господа линуть молитви за народ український, за наше воїнство та Вітчизну з проханнями дарувати всесильну благодать та послати мир землі святій нашій... За Богослужінням звучить Пасхальне Послання Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія з побажаннями всім здоров’я, миру, щастя і спасіння: «Нехай світло життя, яке засяяло від Живоносного Гробу, осяює наш розум і дає нам силу любити Бога і любити один одного…»

Цього дня чимало парафіян – дорослих та дітей різного віку – причастилися Святих Христових Таїн…

Отець благочинний звернувся до всіх із вітальним словом: «У нелегкий час ми зустрічаємо свято свят і торжество торжеств. Але Пасхальна радість дає нам сили переживати важкі випробування, які долає народ український. Ми єдина духовна родина, ми зміцнюємося любов’ю до Господа,  Матері Церкви та одне до одного. Українська Православна Церква завжди зі своїм народом. Ми маємо разом допомагати боронити від ворога нашу землю, підтримувати захисників України, йти назустріч тим, хто зазнав поневірянь… Кожен на своєму місці має виконувати свій християнський обов’язок. Нехай Воскреслий Христос принесе довгоочікуваний мир і  зміцнить нашу віру та примножить любов…»

«Радість велика на серці, – говорять Тетяна Бевзюк та Лариса Маренкова. – Дякуємо Милостивому Богу, що дочекалися світлого свята Воскресіння Христового. У ці важкі для України дні ми просимо Господа послати нам мир. Нехай у серцях панують світло та любов. Христос Воскрес!» «Ми зустрічаємо свято з надією на краще, з вірою в перемогу добра над злом, – ділиться Тетяна Булгакова. – Нехай Великдень принесе в кожну домівку спокій і затишок, нехай Україна уквітчається миром!»

Після Богослужіння у храмі та на площі перед собором священники звершили освячення пасок і Пасхальних приношень. Парафіянка Валентина щороку прикрашає Великодній кошик своїми руками. Жінка – справжня майстриня, під вишитим бісером рушником – паска, крашанки та різні смаколики. Кожен гаптований витвір бердичівлянки несе в собі тепло її серця та щедрість душі. І у Свято-Миколаївському соборі є велика ікона Благовіщення Пресвятої Богородиці, яку Валентина вишивала з трепетом та благоговінням…  

Христос Воскрес! Воістину Воскрес! У серцях спалахують вогники світлої радості, коли ми вимовляємо або чуємо ці чудодійні слова. І де б вони не лунали, завжди викликають трепет та благоговіння, і яскравіше спалахує полум'я віри в душі кожного, хто прославляє Воскреслого Господа.

Христос Воскрес! І почалася справжня весна, світлий, радісний ранок нового життя.

Хай принесе Христове Воскресіння

Очищення душі і мир країні,

Єдиними серцями просим Бога

Послати нам жадану Перемогу,

Нехай розноситься землею дзвін

І добру звістку подарує він…

Вікторія Кучерява, прессекретар Бердичівського благочиння

 

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 


 
   
 

 
   
   
   
   

 

Content Management Powered by CuteNews
Новини
menu 1
menu 2
Православний молодіжний центр
 
Календар в розробці...
Вхід 

     
 
 
2011-2022