Свято-Миколаївський собор, м.Бердичів
 
     
 
 

Церква - це Дім Божий, в якому ми знаходимо та отримуємо спасіння...

У сучасному світі спостерігається втрата духовних цінностей і православних традицій. Відповідно до соціальної концепції церкви, ЗМІ грають велику роль у житті кожної людини. Ми дізнаємося щось цікаве для себе з різних джерел: з газет або журналів, телебачення чи мережі Інтернет. Цей сайт висвітлює загальні церковні новини та події з життя парафій Бердичівського благочиння.

Новини

У селі Хажин освячено новозбудовану дзвіницю і дзвони Свято-Михайлівського храму

Дев’ятого серпня, у  день пам’яті великомученика і цілителя Пантелеймона, в с. Хажин відбулася знаменна подія. З благословення Високопреосвященнішого Никодима, митрополита Житомирського і Новоград-Волинського, було звершено освячення нової дзвіниці та дзвонів Свято-Михайлівського храму.

Дзвони – це душа храму і голос Церкви. Ікону називають молитвою у фарбах, а дзвони – молитвою у бронзі. З їх звуками починається богослужіння, мелодія дзвонів виділяє найважливіші моменти Служби Божої та завершує її. Вона втішає і закликає до молитви, зцілює душу й тіло та освячує повітря…

Старожили села Хажин розповідають, що протягом понад 40 років у церкві не було справжніх дзвонів. Замість них лунали звуки металевого балону.

Історія Свято-Михайлівського храму с. Хажина сягає давніх часів. Відомо, що церква у селі  існувала ще в середині 19-го століття. У роки богоборчої влади, у 1980-му, говорять жителі, її зруйнували… Скинули дзвони, не збереглася й дзвіниця… Люди пристосували колесо, щоб скликати всіх на молитву у дні великих церковних свят (а чути звук, згадують очевидці, було на всю округу), але й воно не вцілило… Йшов час, і храм ставав відроджуватись і розмістився у пристосованому приміщенні. В його стінах знову зазвучало Слово Боже…

З 2008-го настоятелем Свято-Михайлівського храму став протоієрей Владислав Асафов, стараннями якого разом із парафіянами проведено значну роботу з благоустрою церкви на честь Святого Архістратига Михаїла: проведено зовнішні і внутрішні оздоблювальні робіти, звершено освячення нового накупольного хреста, вперше за сто років в історії Хажина був проведений Хресний хід із освяченням Поклінних Хрестів на в’їзді та виїзді з села. І посеред Хажина встановлено Поклінний Хрест, що вказує шлях до храму. Священник згадує добрим словом кожного жителя села й глибоко вдячний багатодітній родині, яка з перших днів його пастирського служіння в усьому допомагає.

За сприяння і підтримки місцевої влади, трудами жителів Хажина було розчищено та приведено до ладу територію, де у давнину височіла старовинна Михайлівська церква, зруйнована у радянські часи. Вшановуючи пам’ять про святиню, у майбутньому тут мають збудувати каплицю…

Зведення дзвіниці було давньою мрією парафіян. Ще до повномасштабного російського вторгнення в Україну вони почали збирати необхідні кошти. Від Різдвяних свят до Хрещення Господнього ошатно одягнені дівчата та жінки ходили з колядками, щедрівками та Йорданськими піснями від оселі до оселі. Люди раділи і дякували за привітання, передаючи пожертви на потреби храму. У дні війни, коли наша Батьківщина переживає важкі випробування, парафіяни допомагають українським захисникам, гуртуються та продовжують піклуватися про храм. У такий напружений час важливо не втрачати віри і надії. Люди різних релігій та переконань роблять кроки назустріч одне одному, підтримують і словом, і ділом. За пожертви жителів села, молитвами й стараннями священника та віруючих спорудження нової дзвіниці завершено. Придбано й три дзвони, відлиті зі сплаву металів. До благої справи, розповідає протоієрей Владислав Асафов, долучилися сільські  трудівники, жителі поважного віку і матері українських воїнів.

У день святого великомученика і цілителя Пантелеймона настоятель Свято-Михайлівського храму протоієрей Владислав Асафов звершив чин освячення дзвіниці та трьох дзвонів. Велика духовна подія зібрала людей різного віку, прийшли з батьками і маленькі діти. За богослужінням молилася голова Семенівської територіальної громади Наталія Семенюк.

Настоятель Свято-Михайлівського храму протоієрей Владислав Асафов сердечно подякував усім, хто взяв участь у добрій справі, а також привітав паству з радісним і знаменним днем: «Звуки дзвонів із давніх-давен скликали віруючих до Божого храму, сповіщали про радість чи сумну подію. У трагічні дні історії дзвоном закликали людей на захист Вітчизни. Ним повідомляли про перемогу та вітали повернення захисників із поля бою… Церковний дзвін є і буде закликом до теперішніх і прийдешніх поколінь українців приходити до храму, дякувати Господу й славити Бога. Нехай благовіст пливе над нашою землею, нехай принесе нам радісну звістку про Перемогу, про мир в Україні…»

Цього дня слова поздоровлень також адресувала всім уродженка і жителька Хажина, голова Семенівської ТГ Наталія Семенюк, яка постійно дбає про розвиток громади й рідного села: «Нехай звуки дзвонів наповнюють душу світлою радістю, зміцнюють віру і дарують надію. Нехай Господь оберігає та захищає наш край, рідну Україну і дарує мир та благодать землі українській».

Після звершення освячення подзвонити у нові кампани міг кожен охочий. Мелодійний звук видали дзвони, коли до них доторкнулася крихітка Єва, котра прийшла до храму з бабусею. Згодом малюків пригостили святковим тортом…

І ще довго над землею лунав передзвін… Нові дзвони відтепер радуватимуть своїм звучанням мешканців та гостей Хажина. Люди здавна знають, що своєю музикою вони освячують навколишній простір. Нехай співають дзвони і озиваються в серцях вірою, надією та любов'ю…

Вікторія Кучерява, прессекретар Бердичівського благочиння

   
   
   
 
 
   
   
   
   

Content Management Powered by CuteNews
Новини
menu 1
menu 2
Православний молодіжний центр
 
Календар в розробці...
Вхід 

     
 
 
2011-2022